Başkomutan Tarihi Milli Parkı Florası
Başkomutan Tarihi Milli Parkı florası ve bitki çeşitliliği ile en dikkat çekici yerlerden biridir. İçerisinde 60 türden fazla bitki türü olduğu bilinmektedir. Özellikle kayın, sedir, kokar ardıç, kasnak meşesi, sığırkuyruğu, boylu ardıç gibi ağaçlar sıklıkla görülmektedir.
Bununla birlikte karaçam, bozgeven ve sarıçam türleri de Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın ormanlık alanlarını oluşturan ağaç türlerindendir.
Başkomutan Tarihi Milli Parkı Faunası
Başkomutan Tarihi Milli Parkı faunası ilgi çekicidir. Yaban yaşamı açısından pek çok kuş türüne ve memeli hayvana ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Tavşan, saka, kirpi, kurt, alaca, paçalı şahin, kızıl şahin, leylek, pelikan bölgede yaşayan canlılardandır.
Başkomutan Tarihi Milli Parkı Endemik Bitkileri
Başkomutan Tarihi Milli Parkı endemik bitki çeşitliliği açısından da oldukça önemli bir bölgedir. Toplamda 43 adet endemik takson yer almaktadır. Kocatepe Dumlupınar bölgelerinde de toplamda 19 adet endemik takson olduğu tespit edilmiştir.
Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Günümüzde son olarak ulaşılan bilgiler neticesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda 403 adet takson yer aldığı belirtilmiştir.
Sadece Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar
Başkomutan Tarihi Milli Parkı yalnızca endemik bitki çeşitliliği açısından değil yaban hayat içerisinde nadir görülen canlılar açısından da oldukça önemlidir.
Pek çok canlının milli park içerisinde yaşamlarını sürdürdüğü bilinmektedir. Özellikle kör fare, sinekkapan, kirazkuşu, tepeli batağan ve tepeli toygar en farklı canlılar içerisinde yer almaktadır. Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda yaşamlarını sürdüren canlılar içerisinde şunlar da bulunmaktadır:
Turna, alacabalıkçıl, balaban, cüce balaban, erguvani balıkçıl, angıt atmaca ve yabani tavşan türleri yer almaktadır.