Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, ülkemizin en önemli değerlerinden biridir. Diğer milli parklardan farklı olarak Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın, Kurtuluş Savaşı dönemindeki izlere ev sahipliği yaptığını belirtmek isteriz. 

Kendine has bir dokusu olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın içerisinde tarihi alanlar, şehitlikler ve anıtlar bulunmaktadır. Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Cumhuriyet tarihimiz için en önemli anıları içinde barındırmaktadır. 

Kesinlikle gezip görülmesi gereken Başkomutan Tarihi Milli Parkı hakkında tüm merak edilenleri sizler için bir araya derledik.

İmkânlar

  • Kahvaltı
  • Yürüyüş Yolu
  • Aileye Uygun
  • Restaurant
  • Plaj
  • Park Alanı
  • Konaklama

Milli Park Hakkında

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, ülkemizin en önemli değerlerinden biridir. Diğer milli parklardan farklı olarak Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın, Kurtuluş Savaşı dönemindeki izlere ev sahipliği yaptığını belirtmek isteriz. 

Kendine has bir dokusu olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın içerisinde tarihi alanlar, şehitlikler ve anıtlar bulunmaktadır. Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Cumhuriyet tarihimiz için en önemli anıları içinde barındırmaktadır. 

Kesinlikle gezip görülmesi gereken Başkomutan Tarihi Milli Parkı hakkında tüm merak edilenleri sizler için bir araya derledik.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Nerededir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, Afyonkarahisar ile Kütahya illeri arasında bulunmaktadır. 

Ülkemizin yakın tarihinden köklü izleri taşımasından dolayı, Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın en önemli bölgelerden birisi olduğu söylenebilir. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Ne Zamandan Beri Milli Park Konumundadır?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, ülkemizin manevi değerleri açısından en değerli konumunda bulunan bir bölgedir. Başkomutan Tarihi Milli Parkı 1981 yılında milli park olarak kabul edilmiştir. İçerisinde gezip dolaşabileceğiniz müzeler, anıt ve şehitlikler bulunmaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın bu denli geniş bir yüzölçümüne sahip olmasının en önemli nedeni ise, Büyük Taarruz dönemindeki alanların birleştirilmesidir. Bu sayede tarihi geçmişimizdeki yaşanan anıların bir bütünlük içerisinde korunması da sağlanabilmiştir. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın Kapladığı Alan?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı, iki ana bölüme ayrılmıştır. Bunlar Dumlupınar ve Kocatepe olarak ikiye ayrılmaktadır. Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın sınırı, Murat Dağlarının doğu kesimindeki yamaçlara kadar uzanmaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın yüz ölçümü ise 348.340 dekardır. Bu alanın 17.120 dekarı Uşak sınırları içerisinde, 151.720 dekarı ise Kütahya’nın sınırlarında, 179.500 dekarı da Afyonkarahisar ilinin içinde kalmaktadır.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na otobüs veya özel aracınız ile gidebilirsiniz. Konum olarak Kütahya ve Afyonkarahisar şehirlerinin tam ortasında yer almaktadır. 

Özel aracınız ile Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na gitmek istiyorsanız Ankara-İzmir karayolunu veya Ankara- Antalya karayolunu kullanabilirsiniz. Afyonkarahisar ve Kütahya illeri üzerinden de milli parka gitmek için otobüsleri veya dolmuşları da tercih edebilirsiniz. 

İzmir ile Başkomutan Tarihi Milli Parkı arası yaklaşık olarak 346 kilometredir. Eğer İstanbul üzerinden Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na gitmek istiyorsanız 425 kilometrelik bir yolculuk yapmanız gerekecek. 

Ankara ile arası 278 kilometre olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın Afyonkarahisar ile mesafesi ise sadece 17 kilometredir. Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na en yakın konumdaki havalimanı ise Kütahya’da bulunan Zafer Havalimanı’dır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın bulunduğu yerin en önemli özelliği Büyük Taarruzun başladığı yer olmasıdır. Bunun için de genelde Zafer Bayramında bölgede özel gösteriler yapılmaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nı gezmek ve bölgedeki şehitlikleri ve anıtları ziyaret etmek için Ağustos ayında Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na gidebilirsiniz.

25 ve 30 Ağustos tarihleri arasında Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Zafer Yürüyüşü yapılmaktadır. Festival ve etkinlik gibi geçen Zafer Bayramı kutlamalarına katılabilir ve Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nı gezebilirsiniz.

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na Giriş Ücreti Bulunur Mu?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı haftanın her günü ziyaretçilerine açık bir park özelliğine sahiptir. Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti vardır. Kişi başı 3 lira olan Başkomutan Tarihi Milli Parkı giriş ücreti indirimli olarak 1,5 liradır. 

Eğer bisiklet ile parka girmek istiyorsanız 3,5 lira, motosiklet veya ATV aracı ile giriş yapmak istiyorsanız 5 lira ödemeniz gerekmektedir. Özel aracınız ile de giriş yapmak için 10 lira giriş ücreti ödemeniz gerekiyor. Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nı gezmek için özel bir müze karta gerek duyulmamaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Florası

Başkomutan Tarihi Milli Parkı florası ve bitki çeşitliliği ile en dikkat çekici yerlerden biridir. İçerisinde 60 türden fazla bitki türü olduğu bilinmektedir. Özellikle kayın, sedir, kokar ardıç, kasnak meşesi, sığırkuyruğu, boylu ardıç gibi ağaçlar sıklıkla görülmektedir. 

Bununla birlikte karaçam, bozgeven ve sarıçam türleri de Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın ormanlık alanlarını oluşturan ağaç türlerindendir. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Faunası

Başkomutan Tarihi Milli Parkı faunası ilgi çekicidir. Yaban yaşamı açısından pek çok kuş türüne ve memeli hayvana ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Tavşan, saka, kirpi, kurt, alaca, paçalı şahin, kızıl şahin, leylek, pelikan bölgede yaşayan canlılardandır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Endemik Bitkileri

Başkomutan Tarihi Milli Parkı endemik bitki çeşitliliği açısından da oldukça önemli bir bölgedir. Toplamda 43 adet endemik takson yer almaktadır. Kocatepe Dumlupınar bölgelerinde de toplamda 19 adet endemik takson olduğu tespit edilmiştir. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde pek çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Günümüzde son olarak ulaşılan bilgiler neticesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda 403 adet takson yer aldığı belirtilmiştir. 

Sadece Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar

Başkomutan Tarihi Milli Parkı yalnızca endemik bitki çeşitliliği açısından değil yaban hayat içerisinde nadir görülen canlılar açısından da oldukça önemlidir. 

Pek çok canlının milli park içerisinde yaşamlarını sürdürdüğü bilinmektedir. Özellikle kör fare, sinekkapan, kirazkuşu, tepeli batağan ve tepeli toygar en farklı canlılar içerisinde yer almaktadır. Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda yaşamlarını sürdüren canlılar içerisinde şunlar da bulunmaktadır:

Turna, alacabalıkçıl, balaban, cüce balaban, erguvani balıkçıl, angıt atmaca ve yabani tavşan türleri yer almaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Konaklama İmkanı Var Mıdır?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın sınırları oldukça geniş olduğundan dinlenmek için pek çok konaklama alternatifini de bölgede bulabilirsiniz. 

Dilerseniz Kütahya bölgesinde dilerseniz de Afyonkarahisar bölgesinde Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na yakın pek çok butik otel, pansiyon ve otel seçeneği arasından seçiminizi yapabilirsiniz. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda Kamp Alanı Var Mıdır?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde ilgili birimlerden izin alınması şartı ile kamp yapabilirsiniz. Kamp alanı olarak Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisinde özel bir tesis şeklinde bölüm ayrılmıştır. Burada çadır veya karavan tercih ederek kamp yapılabilmektedir. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın Bilinmeyen Yönleri

Başkomutan Tarihi Milli Parkı genelde anıtları ve müzeleri ile bilinen milli parklarımızdan biridir. Ancak içerisinde kamp ve piknik yapabileceğiniz alanları da bulunmaktadır. 

Özellikle 1315 metre yüksekliğe sahip olan Dumlupınar Göleti Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın bilinmeyen gizli güzelliklerinden biridir. Doğa ile baş başa olmak isteyenler yine Başkomutan Tarihi Milli Parkı içerisindeki Tınaztepe Göleti ve Zafertepe ve Çalköt Göleti bölgesini de gezebilirler. 

Doğal güzellikler dışında Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nda 11 adet anıt ve şehitlik bulunmaktadır. İki farklı bölgeden oluşan Başkomutan Tarihi Milli Parkı’nın en önemli özelliği de iki ayrı şehir ile olan bağıdır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı Nesiyle Ünlüdür?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı manevi dokusu kadar geniş bitki örtüsü ve eşsiz manzarası ile dikkat çekmektedir. Yaban hayatı açısından da oldukça önemli bir rol üstelenen Başkomutan Tarihi Milli Parkı, müzesi, anıtları ve Büyük Taarruzdan taşıdığı izleri ile oldukça popülerdir. 

Ayrıca içerisinde vadiler, göletler ve ormanlık alanlar da bulunmaktadır. 

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na En Yakın Milli Parklar Nerededir?

Başkomutan Tarihi Milli Parkı’na yakın pek çok tabiat parkı da bulunmaktadır. Özellikle iki şehrin ortasında kaldığı için hem Afyonkarahisar hem de Kütahya ve Uşak’ta bulunan tabiat parklarını da gezip görebilirsiniz. 

Çamlıca Tabiat Parkı, Erkmen Tabiat Parkı, Uşak Kent Ormanı yakın yerler arasında yer almaktadır.