Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar uzanan dünyada bir örneği daha olmayan kültürel ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan bir doğa harikasıdır. Ulusal ve uluslararası açıdan öneme sahip olan yarımada doğa müzesi olma özelliği taşır. Detaylarına geçecek olursak;

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  Nerededir?

Milli park Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı olan Güzelçamlı beldesinde bulunur. Kuşadası’na 25 km, Aydın’a 65 km, Didim’e 70 km, İzmir’e 120 km, Bodrum’a 150 km ve İstanbul’a 600 km mesafede yer alır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’na Nasıl Gidilir? 

Dilek yarımadasına toplu taşıma ya da özel araçlarla ulaşılması mümkündür. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilmesi için öncelikle Aydın il merkezine gelinmesi gerekir. İl merkezi sonrasında Kuşadası ya da Köse ilçelerin giden bir dolmuşa binilmelidir. Bu ilçelerden herhangi birine ulaşımın ardından Davutlar ve Güzelçamlı beldesine giden dolmuşlarla ulaşım oldukça kolaydır.

Özel araç ile yarımadaya gidilmek istenirse; öncelikle Kuşadası ya da Köse ilçelerine sonrasında Davutlar ve Güzelçamlı beldeleri üzerinden milli parka geçiş yapabilirler.

İmkânlar

  • Kahvaltı
  • Yürüyüş Yolu
  • Aileye Uygun
  • Restaurant
  • Plaj
  • Park Alanı

Milli Park Hakkında

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar uzanan dünyada bir örneği daha olmayan kültürel ve tarihi güzelliklere ev sahipliği yapan bir doğa harikasıdır. Ulusal ve uluslararası açıdan öneme sahip olan yarımada doğa müzesi olma özelliği taşır. Detaylarına geçecek olursak;

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Nerededir?

Milli park Aydın’ın Kuşadası ilçesine bağlı olan Güzelçamlı beldesinde bulunur. Kuşadası’na 25 km, Aydın’a 65 km, Didim’e 70 km, İzmir’e 120 km, Bodrum’a 150 km ve İstanbul’a 600 km mesafede yer alır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  Ne Zamandan Beri Milli Park Konumundadır?

Aydın ilinin Dilek yarımadası bölgesinde yer alan milli park tam bir doğa harikasıdır. Bakımlı ve keyifli bir ziyaret süresi geçirilmeyi sağlayan bölge 1966 yılında doğal güzelliklerinden dolayı koruma altına alınmıştır. 1966 yılında koruma altına alınan bölge milli park olarak ilan edilmiş olup 1994 yılında da Menderes deltası koruma kapsamına alınmıştır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’nın Kapladığı Alan

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  eşsiz bir doğa güzelliği sunmasının yanı sıra oldukça geniş bir coğrafyaya sahiptir. Adanın ismi 1237 km uzunluğunda olan tepeden gelmekte olup yarımada içindeki en yüksek tepe konumunda olması en önemli özelliğidir. Milli park 10,985 hektarlık bir alana sahip iken Dilek yarımadası 16,613 hektarlık bir alana sahiptir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Nesiyle Ünlüdür?

Milli park ülkemizde yer alan maki florasının en iyi örneklerinin sunulduğu bir bölgedir. Ege bölgesine uğrayan göçmen kuşların önemli yaşam merkezlerindendir. Deniz balıklarının yumurtalarını bıraktığı bir saha görevi görür. Doğa güzelliklerinin görülmesi yanı sıra tekne turları, denizde yüzülebilmesi ve tarihi zenginlikleriyle ünlü bir bölgedir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’na Nasıl Gidilir? 

Dilek yarımadasına toplu taşıma ya da özel araçlarla ulaşılması mümkündür. Toplu taşıma araçlarıyla ulaşım sağlanabilmesi için öncelikle Aydın il merkezine gelinmesi gerekir. İl merkezi sonrasında Kuşadası ya da Köse ilçelerin giden bir dolmuşa binilmelidir. Bu ilçelerden herhangi birine ulaşımın ardından Davutlar ve Güzelçamlı beldesine giden dolmuşlarla ulaşım oldukça kolaydır.

Özel araç ile yarımadaya gidilmek istenirse; öncelikle Kuşadası ya da Köse ilçelerine sonrasında Davutlar ve Güzelçamlı beldeleri üzerinden milli parka geçiş yapabilirler.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  Ne Zaman Gidilir?

Turistik açıdan oldukça önemli bir yere sahip olan dilek yarımadası doğal güzellikleriyle her dönem binlerde ziyaretçi ağırlamaktadır. Yılın her mevsimi gezilebilecek olan yarımada genellikle yazın farklı etkinlik imkânları olmasından tercih edilmektedir.

Milli park akşam 19:00 sonrası kapalı olup ziyaret saatleri 08:00 ile 17:30 arasındadır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na Giriş Ücreti Bulunur mu?

Dilek yarımadasının giriş ücreti bulunur. Uzun kuyruklar oluşan park girişi için kişi başı 6 TL ücret ödenmesi gerekir.

  • Bisiklet: 7TL
  • Motosiklet: 9TL
  • Otomobil: 18 TL
  • Minibüsler: 54 TL
  • Otobüsler: 120 TL olarak ücret tarifesi uygulanmaktadır.

 

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Florası

Dilek Y. – B. Menderes D. Mili Parkı, Akdeniz flora bölgesine ait olup Avrupa ve Sibirya türlerinin de yer aldığı bir floraya sahiptir. Tüm bitki türlerinin ve Akdeniz maki florasındaki sağlıklı bitki türlerinin de en önemli örnekleri yarımadada yer alır.

Anadolu kestanesi başta olmak üzere Türkiye’de ender bulunan Finike, ardıç, kartopu ve dallı servinin yetiştiği tek yer olarak bilinir. Yarımadanın vadilerinde çınar gibi türler bulunurken kekik, sumak, adaçayı ve nane de florasında yetişen türler arasında yer alır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Faunası

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkızenginleştirilmiş bir faunaya sahiptir. Dünyada nadir bir şekilde yer alan 10 adet deniz memelisinden biri olan Akdeniz foku milli parkta yaşamaktadır. Faunası içerisinde yaban domuzu, vaşak, karakulak, çakal, sırtlan ve doğaya terk edilmiş hayvanların yanı sıra yabanileşmiş sığır ve atlar yer alır.

Ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda alageyiklerin yaşamına uygun bir alan görülmesinden dolayı dilek yarımadasına 18 adet alageyik nakli olmuştur. Bu sayede üreme yetenekleriyle 40 civarı olan alageyikler Dilek Yarımadası Büyük Menderes milli parkının faunasını zenginleştirmiştir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes milli parkında 36 memeli türü, 42 sürüngen türü ve 45 deniz canlısının yanı sıra 256 kuş türü de ev sahipliği yapar. Üreme yeteneklerine sahip olan 70 türden Tepeli Pelikan, Cüce Batak, Küçük Akbalıkçıl, Akkuyruklu Kartalda yer alan kuş türlerindendir.

Deniz canlıları arasında ise algler, denizkestaneleri, denizyıldızları, süngerler, papaz balığı, kefal, çipura gibi türler bulunur. Bu türler faunasında genel olarak 36 tür memeli, 42 sürüngen türü ve 45 tür deniz canlısına ev sahipliği yapar şeklinde tanımlanabilir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı  Endemik Bitkileri

Dilek Y. – B. Menderes D. Mili Parkı Akdeniz bitki türlerine ev sahipliği yapan bir floraya sahiptir. Özellikle kuzeyinde kızılçam, karaçam, Finike, meşe, kestane, ıhlamur yer alırken vadide çınar gibi türler bulunur. Milli park güney kısmında keçiboynuzu, funda, sandal ağacı, defne, erguvan bulunur. Ayrıca milli park içerisinde bolca sumak, nane, kekik ve adaçayı gibi endemik bitki türleri de yer alır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’nda Yaşayan Hayvanlar

Milli park sınırları içerisinde bitki türleri yanı sıra hayvanlarında çeşitliliği fazladır. Yaban domuzu, karakulak, vaşak, çakal ve sırtlan gibi vahşi hayvanların yaşadığı bir konumda yer alır. Nadir görülen Akdeniz foku milli park kıyılarında yaşarken aynı zamanda nakledilen alageyikler üreyerek 40-45 adet olarak milli park sınırlarında yaşamaya devam etmektedir. Ayrı olarak milli park ilan edilmesindeki en önemli etken ise Anadolu parsının bu bölgede 6 sene yaşamış olmasıdır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’nda Konaklama İmkânı Var mıdır?

Dilek yarımadası deltasında ve milli park içerisinde herhangi bir konaklama imkânı bulunmaz. Konaklama olabilmesi için mutlaka Güzelçamlı merkezinde tercihlere göre kamp alanları, pansiyon, apart ya da hoteller içerisinde konaklama yapılabilir.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ’nda Kamp Alanı Var mıdır?

Milli park içerisinde herhangi bir şekilde kamp yapılması ya da konaklama imkânı bulunmamaktadır. Kamp ve konaklama yasaktır. Kapanış saatinden sonra kamp yapılamaz ya da konaklama imkânı bulunmaz. Kamp yapılma amacıyla gidildiyse eğer milli park yakınlarında yer alan kamp alanları tercih edilmelidir.

Milli parkın yakınında yer alan yol üzerindeki Lazoğlu kamp ve Tatil köyü konaklama ya da kamp yapılabilmesi için uygundur. Lazoğlu kamp alanına ister kendi çadırınızla isterseniz işletme çadırlarını tercih ederek kamp yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu konumlar dışında yer alan Güzelçamlı merkezi içindeki Duman Kamping ’de tercih edilebilecek bir kamp alanıdır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na En Yakın Milli Parklar Nerededir?

Dilek yarımadasında yer alan Büyük Menderes milli parkı her yıl binlerce ziyaretçi ağırlar. Yakınlarında yer alan Kuşadası milli parkı ve Aydın Güzelçamlı Milli parkı da bu konumlara gelindiğinde ziyaret edilmesi gereken bölgeler arasında yer alır.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın Bilinmeyen Yönleri

Dilek Y. – B. Menderes D. Mili Parkı doğal güzellikleri yanı sıra tarihi dokulara da ev sahipliği yapmasından diğer milli parklardan ayrılan bir özelliğe sahiptir. Mutlaka sabahtan milli parka gidilmesi önerilir ve park içerisinde yürüyüşler yapılmalıdır. Akşamüzeri yunan adalarının eşsiz güzelliğini seyredin ve mutlaka birkaç gün kalmaya özen gösterin. Doğa güzellikleri, endemik bitki ve diğer vahşi doğanın tadını doyasıya çıkarabileceğiniz ender konumlardandır.