Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı

Güllük Dağı - Termessos Milli Parkı, alan içerisinde tarihi, arkeolojik, botanik, jeolojik ve jeomorfolojik değerleri barındırır. Güllük Dağı yamaçlarında Anadolu’nun yerli halkı Solimlerin kurmuş olduğu Termessos antik kenti kalıntıları yer alır. 

İmkânlar

  • Kahvaltı
  • Yürüyüş Yolu
  • Aileye Uygun
  • Restaurant
  • Plaj
  • Park Alanı
  • Konaklama

Milli Park Hakkında

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı, alan içerisinde tarihi, arkeolojik, botanik, jeolojik ve jeomorfolojik değerleri barındırır. Güllük Dağı yamaçlarında Anadolu’nun yerli halkı Solimlerin kurmuş olduğu Termessos antik kenti kalıntıları yer alır. 

Çevresinde derin vadiler ve tepeler yer alır. Hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusu ile yerli ve yabancı pek çok turisti kendine çeken bir turizm merkezidir.  Bu yazımızda Güllük Dağı hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Ne Zamandan Beri Milli Park Konumundadır? 

Termessos milli parkı, 1970 yılında milli park olarak kabul edilmiştir. O yıldan günümüze kadar geçen süre milli park konumunu korumuştur. Yaklaşık 52 yıldır milli park konumundadır. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’nın Kapladığı Alan 

Termessos milli parkı Antalya ilinde Toros Dağlarının eteklerinde, Korkuteli ilçe sınırlarında yer alır. Bu bölge 6.702 hektarlık alan üzerine kurulmuştur. Güllük Dağının güneybatısında 1150 metre rakımlı alana kurulmuştur. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Nesiyle Ünlüdür?

Termessos antik kenti, yerleşim biçimi, savunma sistemleri ile doğanın sunduğu seçeneklerin en iyi şekilde değerlendiren kentlerden biridir. 

Alanın en önemli kalıntıları şehir surları, kuleler, kral yolu, hadrian kapısı, gymnasium, agora, tiyatro, adeon, mezarlar, kemerler ve drenaj sistemidir. Güllük Dağı’nın dik yamaçları ise Güver Uçurumu ve tipik Akdeniz bitki örtüsünün yanı sıra nesli tehlike altında olan hayvanları da barındıran özel bir bölgedir. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’na En Yakın Diğer Milli Park Nerededir?

Termessos Milli Parkı haricinde Antalya sınırları içerisinde gezip görebileceğiniz birçok tarihi yerler bulunmaktadır. Kaleiçi, Yanartaş, Alara Han Kalesi, Tarihi Saat Kulesi gibi birçok yeri gezip görüp deneyimleyebilirsiniz.

Antik kent olarak Olympos Antik Kent, Side Antik Kenti, Patara Antik Kenti gibi çok sayıda antik kent bulunmaktadır. Gitmeden önce araştırarak size en uygun ve en merak ettiklerinizi ziyaret edebilirsiniz. 

Bunu yapmadıysanız oradaki danışmadan bu konu hakkında bilgi alabilirsiniz. Sizlere yardımcı olacaklardır. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Nerededir?

Güllük Dağı Antalya şehir merkezi ile Korkuteli ilçesi arasında yer alır. Antalya’nın Döşemealtı beldesinde bulunur. Antalya iline yaklaşık 30 km kuzeybatısında, Korkuteli yolu üzerinde bulunmaktadır. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Bu antik kente ulaşım biraz zorlu olacak. Bulunduğu yere kadar toplu taşımalar maalesef ki gitmiyor. Eğer aracınız yok ama yine de gitmek istiyorsanız şöyle yapabilirsiniz. Antalya- Korkuteli minibüslerine binerek Termessos yol ayrımında inmeniz gerekir.

 Yol ayrımından Termessos’a 9 kilometrelik dar ve rampalı bir yol vardır. Bu noktada otostop çekebilir ya da yürüme bu yolu katetebilirsiniz. Yolun sonundaki otoparktan sonra da biraz yorucu olacak olan 500 metrelik bir yürüyüş ve biraz da tırmanış yapmanız gerekiyor. 

Kendi özel aracınız var ise yaklaşık 35 km olan bu yolu 45 dakika içerisinde gidebilirsiniz. Termessos Milli Parkına Antalya- Korkuteli yolu üzerinden saparak ulaşabilirsiniz. Antalya- Burdur karayolundan Düzlerçamı istikametinde 23 km mesafededir. Milli parkının merkezi durumunda bulunan idare binasından 9 kilometrelik bir asfalt yolla Termessos Antik Kenti’ne ulaşır. 

Gerekli yönlendirmeler zaten tabelalar üzerinde mevcut. Tabelalar yardımı ile çok kolay ulaşabilirsiniz. Geldiğinizde arabanızı otoparka çekerek 500 metrelik yolu yürümeniz hatta tırmanmanız gerekecek. Buraya en uygun spor ayakkabınızla, kedinizi bu ortama en rahat uyum sağlayabileceğiniz ayakkabıyı giymeniz gerekir. 

Çünkü zorlu yollardan taşlı yerlerden geçeceğiniz için bu gerekli. Bu kadar çabanızın sonu görmeye değer bir manzara olduğundan emin olabilirsiniz. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilir?

Yaz döneminde 1 Nisan ile 1 Ekim tarihleri arasında 08.00- 19.00 saatlerinde açık, kış döneminde ise 1 Ekim ile 1 Nisan tarihleri arasında 08.00- 17.00 saatleri arası ziyarete açıktır. 

Bu konuda sizlere şöyle bir tavsiye vermek isterim. Tam güneşin tepede olduğu öğle saatlerinde gitmemenizi öneririz. Çünkü yürüyüş yapmanız gereken belli bir alan var ve orayı gezmeniz için belli bir süre güneş altında olmanız gerekecek.

 Bu yüzden güneşin çok fazla olmadığı bir günde giderseniz sıcaktan bunalmadan çok daha rahat bir şekilde Güllük Dağı’nı gezebilirsiniz. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’na Giriş Ücreti Bulunur Mu?

Termessos ören yeri giriş ücreti 2022 yılında 15,00 TL olarak belirlenmiştir. Eğer müze kartına sahipseniz yılda 2 kere ücretsiz giriş yapabilirsiniz.  Müze kart plus sahibi iseniz bir yıl içinde sınırsız sayıda giriş yapabilirsiniz. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Florası?

Güllük Dağı Mili Parkı alanı 6.700 hektardır. Antalya’nın traverten düzlüklerinden yükselen Güllük Dağı’nda Anadolu’nun yerli halklarından olan Solimlerin kurduğu Termesos şehri kalıntıları yer almaktadır. Antik kent çevresinde tepeler, vadiler, kanyonlar yer almaktadır. Mecene Boğazı adıyla bilineni 600 metre derinliğine ulaşmaktadır.

Yörede Akdeniz iklimine bağlı olarak kızılçam ve maki bitki topluluğu yaygındır. Orman ve maki formasyonuna ait 680 bitki bulunur. Bu bitkilerden 39 tanesi endemik, 2 tanesi ise sadece Güllük Dağı’nda bulunur. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Faunası?

Milli park kızılçam ormanları ve maki florasıyla örtülü olup, nesli tehlikede olan alageyik milli parkta yaşamaktadır. Yaban keçisi, karakulak, kaya sansarı gibi memeli türlerin yanında, ötücü kuşlar ve şah kartal gibi nadir yırtıcılar da görülmektedir. Milli park yabancı turistlerin sıklıkla uğradıkları yerler arasındadır. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı Endemik Bitkileri 

Çeşitli ağaç, çalı ve ağaçlıkların oluşturduğu bitki toplulukları benzersiz bir yeşil örtü oluşturur. Gerek jeolojik yapısı itibarı ve gerekse üzerinde taşıdığı zengin vejetasyon örtüsü içinde yaban hayatı için çok değerli zengin yaşam ortamına sahiptir. 

Bölgeye has kireç taşının oluşturduğu jeomorfolojik oluşumlar, sakız ağacı, yabani zeytin, sandal, keçiboynuzu, defne, tespih ağacı gibi Akdeniz Bölgesi’nde görülen 680 bitki türü tespit edilirken, bunların 80’i Türkiye endemiği olarak tanımlandı. 

Sadece Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar

Milli parkımızda çok sayıda hayvan yaşamaktadır. Özellikle nesilleri tehlikede olan   alageyik, yaban keçisi, şah kartal ve vaşak gibi sayıları her geçen gün türleri azalan hayvanlar bulunmaktadır. Bu hayvanlar dışında normal günlük yaşantımızda orman bölgelerinde görebileceğimiz hayvanlara da rastlamak oldukça normaldir. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’nda Konaklama İmkânı Var Mıdır?

 Hemen çevresinde konaklamak için ev, otel ya da apart tarzı şeyler bulunmuyor. Fakat 9-10 km yakınlarda çok iyi oteller bulunuyor. Buralarda rezerve yaparak konaklama ihtiyacınızı sağlayabilirsiniz. Otel haricinde pansiyon, apart, günlük kiralanan evler gibi alternatifler de bulunmaktadır. Bütçenize göre en iyi ve en uygun seçimi yapabilirsiniz. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’nda Kamp Alanı Var Mıdır?

Oldukça geniş alana yayılmış olan Termessos Milli Park içerisinde doğal hayata eşlik etmeyi seven, trekking yapan doğa yürüyüşçüleri için planlanmış rotalar mevcut olduğu gibi kamp yapmak isteyen doğaseverler de unutulmamıştır. Bunun için belirli bölgelerde kamp alanları oluşturulmuştur. 

Güllük Dağı Milli Park kamp alanından faydalanmak için, herhangi bir olumsuz duruma mahal vermemek için seyahate çıkmadan ve kamp yapmadan önce Orman Bölge Müdürlüğü’nden bu bölgede konaklama yapmak istediğinize dair izin almanız çok daha doğru bir karar olur. 

Güllük Dağı- Termessos Milli Parkı’nın Bilinmeyen Yönleri 

Antik kentte en eski kalıntılar Helenistik devirden kalma mezarlardır. Diğer eserler Roma devrine aittir. Ev sahipliği yaptığı canlılar ile bir bütün haline gelmiştir. Doğa severler için muhteşem bir tercih olduğu konusunda hemfikir bence. Kamp yaparak ve yürüyüş ile kendinizi doğaya çok daha yakın hissedeceksiniz.