Spil Dağı Milli Parkı

Spil Dağı Milli Parkı Manisa il sınırları içerisinde olan doğal yaşam alanı il merkezine 24 km uzaklıkta yer alır. Manisa ili ile özdeşleşen dağ aynı zamanda bünyesinde birçok mağarada barındırmaktadır. Yaban hayatına ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmasından milli park olarak koruma altına alınan bir bölgedir.

İmkânlar

  • Kahvaltı
  • Yürüyüş Yolu
  • Aileye Uygun
  • Restaurant
  • Plaj
  • Park Alanı
  • Konaklama

Milli Park Hakkında

Spil Dağı Milli Parkı Manisa il sınırları içerisinde olan doğal yaşam alanı il merkezine 24 km uzaklıkta yer alır. Manisa ili ile özdeşleşen dağ aynı zamanda bünyesinde birçok mağarada barındırmaktadır. Yaban hayatına ve yaban hayvanlarına ev sahipliği yapmasından milli park olarak koruma altına alınan bir bölgedir.

Spin dağında zengin bir bitki örtüsü ve piknik alanları bulunur. Kamp yapılabilmesi mümkün olan bu alanın yaz ve kış tercih edilen önemli bir konumda olması turistlerin ilgisini çeker. Bitki örtüsü ormanlık olup tarihi, mitolojisi ve faunası oldukça zengin bir yapıdadır.

Ülkemizin en yüksek dağlarından biri olma özelliği olan Spil dağında sülüklü göl diğer önemli bir özelliğidir. Sülüklü göl kalkerlerin erimesi sonucu oluşmuş olup derinliği 1-2 metre kadardır. Doğaseverlerin ve doğa yürüyüşü yapanların mükemmel bir tercihi olacak olan bölge mantar toplamak, yabani erik ve kuşburnu için son derece güzel bir alandır.

Spil Dağı Milli Parkı Nerededir?

Spil dağı milli parkı Manisa ilinin sınırları içerisinde kalır. Şehzadeler bölgesi denilen bu alana şehir merkezinden 50 dakika içerisinde ulaşılabilir. Manisa merkezden 25 km, İzmir’den mesafe ise 50 km’dir.

Özellikle gidilecek güzergâh üzerinde tarihi kalıntılar ve doğal güzelliklerin görülmesi önemlidir.

Spil Dağı Milli Parkı Ne Zamandan Beri Milli Park Konumundadır?

Spil dağı milli parkı dağcılık açısından oldukça elverişli olan bir yapıda olmasından ayrıca arkeolojik, mitolojik ve morfolojik özelliklerinden dolayı son derece önemlidir. Spil dağı 1968 yılında halka açılıp 1969 yılında milli park ilan edilerek korumaya alınmıştır. 1995 yılında ise önemli bir turizm merkezi haline gelerek büyük bir öneme kavuşmuştur.

Spil Dağı Milli Parkı’nın Kapladığı Alan

Spil dağı milli parkı genel olarak orman ve açık alan bir arada toplam 6860 hektarlık bir alanı kaplar. Spil yüksekliği 1517 metre olup Gediz nehri ovasının 60 metrelik seviyesinden başlar.

Spil Dağı Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Spil dağı milli parkına ulaşım sağlayabilmek için otomobil ya da toplu ulaşım kullanılabilir. Otomobil ile spil dağına çıkılmak istenirse Manisa ilinden spil dağı yoluna sapılması gerekir. Bu güzergâhta Celal Bayar üniversitesi yerleşkesinden 1 saatlik yolculuk sonucunda ulaşılması mümkün olur. Otomobil ile bir diğer güzergâh ise Kemalpaşa- Sütçüler yoludur ve kavşaktan yaklaşık 19 km kadar gidilerek ulaşım sağlanabilir.

Toplu ulaşım tercih edilecek ise şehirlerarası otobüslerle öncelikle Manisa iline ulaşılması gerekir. Direk milli parka bir sefer düzenlenmekte olup Manisa merkezden taksilerle spil dağına ulaşım sağlanabilir.

Genel olarak dağa ulaşım için araçlar ve toplu taşıma bulunmayıp araçla gidilecek ise eğer mutlaka 4x4 araç bulunması gerekir. Kamp yapabilmek ve piknik alanlarında konaklayarak manzara izlemek için mükemmel alternatifler sunan bir konumdadır.

Spil Dağı Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilir?

Spil dağının hava durumu genel olarak yaz ve kış oldukça iyi durumdadır. Bu nedenle yaz ya da kış fark etmeden gidilebilecek bir konumdadır. Doğa yürüyüşü yapılabilecek ve ormanlık alanların tadının çıkarılabileceği oldukça muhteşem güzelliklere ev sahipliği yapar.

Sonbahar ve ilkbahar aylarında doğal bir cennet sunan konum karda oynamak ve kar tatili yapılabilmesi de mümkün olur. Bu nedenle yaz ya da kış fark etmeden her dönem binlerce ziyaretçi tarafından tercih edilmektedir.

Spil Dağı Milli Parkı’na Giriş Ücreti Bulunur mu?

Spil dağı milli parkına giriş ücretlidir. Kişi başı ücret olarak 4,5 TL iken indirimli yani öğrenciler için 2,5 TL’dir. Bisikletler için 4,5 TL ücret ile giriş yapılabilirken Otomobil ile giriş için 14 TL ücret alınmaktadır. Ziyaret için sabah saat 07:00 ile 20:30 saatleri arası tercih edilmelidir.

Spil Dağı Milli Parkı Florası

Spil dağı milli parkının florası oldukça zengin bir çeşitliliğe sahiptir. spil dağında kızılçam, karaçam, saçlı meşe ağaçları yer alır. Alt florasında ise meşe türleri, sürüngen ardıç, funda, defne ve mersin göz önünde bulunur. Otsu bitkilerden ise çayırotları, buğdaygiller, eğrelti otları yer alır. Her mevsim açan türlerden ise böğürtlen, yaban gülü, menekşe, papatya, gelincik bulunur.

Spil Dağı Milli Parkı Faunası

Spil dağı faunasında memeliler başta olmak üzere birçok farklı canlı türü yaşamaktadır. Has yılkı atları, tilki, ayı, karaca, kurt, domuz, sansar gibi canlılar yaşar. Kuşlardan ise doğan, atmaca, kartal, akbaba, kınalı keklik ve ötücü kuşlar bulunur.

Spil Dağı Milli Parkı Endemik Bitkileri

Spil dağının yaklaşık 120 civarında endemik bitki türü bulunur. Şifalı bitkilerin genel olarak 70 civarı olduğu bilinirken en ünlüsü Manisa lalesidir. Manisa lalesi ve diğer endemik bitkiler, çok yıllık, parçalı yapraklı ve otsu bitkilerden oluşur.

Sadece Spil Dağı Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar

Spil dağının faunası oldukça zengin çeşitliliğe sahiptir. Sadece burada yaşayan canlılar arasında Manisa lalesi yer alırken aynı zamanda yılkı atları da büyük bir görsel şölene neden olur. Manisa lalesi ve Yılkı atlarını izlemek bu bölgede yapılabilecek en önemli etkinliktir.

Spil Dağı Milli Parkı’nda Konaklama İmkânı Var mıdır?

spil dağı milli parkında genel olarak konaklama imkânı bulunup bungalov evler ve ağaç evler bulunur. Bu konaklama mekânları park yönetimi tarafından işletilir.

Tüm konaklama bölgelerinde müstakil bahçeler, mutfak, banyo ve şömineli salonlar bulunmaktadır. Her yıl binlerce ziyaretçi ağırlayan bölgeye mutlaka rezervasyon yaptırılarak gidilmesi önerilir.

Spil Dağı Milli Parkı’nda Kamp Alanı Var mıdır?

Spil dağının at yaylası bölgesinde kamp alanları mevcuttur. Kamp yapılabilen bir bölge olup dağcılık ev tırmanma sporları açısından son derece önemli bir konumdadır. Dağ evleri ve piknik alanları da bulunurken kamp alanlarında işletmelerle ya da kendi çadırınızla kamp yapılabilme imkânınız mevcuttur. Piknik alanlarına bakıldığında ise Türkiye’deki en bakımlı ve doğası bozulmamış olan bir konumu olması dikkat çekicidir.

Spil Dağı Milli Parkı’nın Bilinmeyen Yönleri

Spil dağının farklı bölgelerine çıkılmasında İzmir körfezi, Yunt dağları ve Aliağa körfezini görebilmek mümkündür. Kybele kaya kabartması, Frig ve Lidya kültürlerini yansıtan kaya mezarlar ve oyulmuş evlerle tahtlar görülmektedir. Birçok farklı efsaneye konu olan Spil dağı özellikle mitolojik ve jeolojik bakımdan büyük bir öneme sahiptir. Özellikle dağ eteklerinde yer alan Ağlayan kaya mutlaka görülmesi gereken özel bir yerdir. Manisa lalesi, sülüklü göl ve yılkı atları oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Spil Dağı Milli Parkı Nesiyle Ünlüdür?

Spil dağı dağcılık ve tırmanma sporları konusunda oldukça ilgi çeken bir yapıdadır. Bu nedenle spor için tercih edilen mekânlardandır. Özellikle yılkı atları, yaban hayatı ve Manisa lalesini bu bölgede görebilmek mümkündür.

Spin dağında piknik ve mangal yapılarak konaklama yapılabilirken, atış poligonları, oyun alanları, yılkı atları ve Manisa lalesi izleme, tantal kalesi, ağlayan kaya ve seyir terasından tüm şehri, körfezleri izlemek mümkündür. Spin dağı hem doğal güzellikleri hem de mitolojik kalıntılarıyla son derece büyük bir öneme sahiptir.

Milli parkın gelişim bölgesi olan Atalanı mevkiinde dağ evleri, piknik alanları ve lokantalar yer alır. Günübirlik gidilebilen bölgede aynı zamanda kamp, piknik ve karavanlarla vakit geçirilmesi mümkündür.

Spil Dağı Milli Parkı’na En Yakın Milli Parklar Nerededir?

Manisa il sınırları içerisinde bulunan Spil dağı milli parkı dışında bu konuma en yakın milli parklar Kemalpaşa milli parkı ve Beşpınar milli parkıdır.