Kovada Gölü Milli Parkı Florası
Kovada Gölü Milli Parkı florası incelendiğinde özellikle kızılçam, meşe, sedir, karaçam, Toros göknarı, akçakesme, menengiç, ardıç, çitlembik, mirtus, çınar, yemişen, defne, boyacı sumağı, karaçalı, böğürtlen, laden, teşbih çalısı ve karamuk gibi türler yaygın olarak bulunmaktadır. Bunun dışında 2017 – 2019 yılları arasında elde edilen ve incelenen 280 byofit örnekleri sonucunda 4 farklı aileye ait 4 farklı cins içerisinde 4 farklı sınıfa ayrılan ciğerotu , 22 farklı aileye ait 51 cins içerisinde 102 farklı sınıf ayrılan karayosunu keşfedilmiştir. Bunlardan Grimmia incurva ve Seligeria donniana cinsleri ise Türkiye’de ikinci kez burada görülmüştür. Ayrıca 9 cins karayosunu ise burada ilk kez keşfedilmiştir.
Kovada Gölü Milli Parkı Faunası
Kovada Gölü Milli Parkı çok önemli bir faunaya sahiptir. Fauna içerisinde yer alan türler arasında; karga türleri, keklik, kartal, çulluk, şahin, saksağan ve tespiti yapılmamış pek çok göçmen ve yerli kuş türünün yanı sıra 48 adet yaz göçmeni, 26 adet kış göçmeni ve 20 adette transit göçmen olarak bilinen 153 farlı su kuşu türü bu fauna içerisinde yer almaktadır. Ormanlık alanlarda yaşayan 49 farklı kuş türü tespit edilmiş olup Milli Park içerisinde yer alan gölde ise sudak havuz balığı, sazan, kerevit ve kadife gibi önemli pek çok balık türü yer almaktadır.
Kovada Gölü Milli Parkı Endemik Bitkileri
Kovada Gölü Milli Parkı’nda pek çok endemik bitki türü yer almaktadır. Bunlardan Kermes Meşesi (Quercus coccifera) Milli Park içerisinde yer alan dağlık alanın güney, kuzey ve doğu kısımları yer almaktadır. Burada bulunan en önemli endemik tür ise Kasnak Meşesi (Quercus vulcanica)’dir. Bu tür genel olarak kümeler ve küçük gruplar halinde bulunur ve toprağın derin ve çukur olduğu alanlarda ise en iyi şekilde gelişmesini gösterir. Bu tür 1,6 metre çapa ve 25 – 30 metre boya ulaşabilmektedir. Kasnak Meşesi, Akmeşe ailesinden olup ülkemizde genellikle Isparta – Eğirdir ve Kovada Gölü arasında bulunan alanlarda görülmektedir. Geçmiş dönemlerde bu ağaç genel olarak esnek malzemelerin ve fıçı yapımında kullanıldığından Kasnak Meşesi olarak adlandırılmıştır.
Sadece Kovada Gölü Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar
Kovada Gölü Milli Parkı’nda pek çok hayvan türü yer almaktadır. Fakat yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda buraya özgü ve sadece burada yaşayan hayvan türleri keşfedilememiştir.