Yedigöller Milli Parkı
Yedi Göller Milli Parkı, asıl ismini almasının sebebi yan yana dizili 7 adet küçük gölün olmasıdır. Karışık orman bitkilerinin topluca aynı yörede bulunması ile oldukça dikkat çeker.
Yedi Göller Milli Parkı, asıl ismini almasının sebebi yan yana dizili 7 adet küçük gölün olmasıdır. Karışık orman bitkilerinin topluca aynı yörede bulunması ile oldukça dikkat çeker.
Yedi Göller Milli Parkı, asıl ismini almasının sebebi yan yana dizili 7 adet küçük gölün olmasıdır. Karışık orman bitkilerinin topluca aynı yörede bulunması ile oldukça dikkat çeker. Göller, vadiyi dolduran iki heyelanın teşkil ettiği setlenmeler sonucu meydana gelmiştir. İsimlerini ise ormancılarımızın zevkine bağlı olarak isimlendirilmiştir. Kuzeyden güneye doğru göllerin diziliş sırasına göre isimleri şöyledir:
Yedigöller Milli Parkı Nerededir?
Gidip görülmeye değer olan Yedigöller Milli Parkı Bolu şehrinde, Mengen ilçesinde yer almaktadır. Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu’nun 42 kilometre kuzeyinde yer alan milli parka Ankara- İstanbul karayolunun 152. Kilometresindeki Yeniçağa ve 190. Kilometresinde Bolu’dan kuzeye ayrılan yollarla ulaşılır.
Yedigöller Milli Parkı Ne Zamandan Beri Milli Park Konumundadır?
Yedigöller milli parkı 29 Nisan 1965 yılında milli park olarak korunmaya alınmıştır. Uzun yıllardan bugüne kadar milli park oluşunu korumaya devam ediyor. Milli park oluşturulma sebebi karışık orman bitkilerinin topluca aynı yörede bulunmasıdır. Sizde bu doğa harikasını görmek için geç kalmadınız size en uygun zamanda gidip görebilirsiniz.
Yedigöller Milli Parkı’nın Kapladığı Alan?
Yedigöller Milli Parkı Bolu ilinin kuzeyi ve Zonguldak ilinin güneyinde bulunan 1.623 hektarlık orman alanı milli park olarak ilan edilmiştir. Oldukça geniş bir yüz ölçümüne sahiptir. Her bir detayı görülmeye değer olan Yedigöller milli parkı sizler tarafından da görülmesi gereken bir mekandır.
Yedigöller Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?
Bolu ilinin Mengen ilçesinden ulaşım yapmanız gerekecektir. Ayrıca Ankara- İstanbul karayolunun 152. Kilometresinden Yeniçağa ve 190. Kilometresindeki Bolu ilinden kuzeye ayrılan yollar ile de ulaşılır. Kışın Bolu- Yedigöller güzergahı karla kaplı olduğundan ulaşım bu yol üzerinden olmaz. Ama Yeniçağa- Mengen- Yazıcık güzergahı üzerinden ulaşım sağlanır. Her iki yol güzergahının da yaklaşık 30 kilometrelik bir bölümü stabilizedir.
Yedigöller Milli Parkı’na gitmek isteyen kişilerin Bolu sapağını geçerek ilerlemesi gerekir. Hem Bolu hem de Mengen yolu tercih edilebilir. Milli parka ulaşmak isteyen kişilerin Mengen’den 53 kilometre Bolu üzerinden ise 42 kilometre yol katetmesi gerekmektedir. Bolu Gerede yolundan ilerlerken 15-20 kilometre ilerde Yedigöller tabelasını görünce dönülmesi gerekmektedir. Bu yöntemler ile kolay bir şekilde ulaşım sağlamak oldukça basit olacaktır.
Yedigöller Milli Parkı’na Ne Zaman Gidilir?
Yedigöller Milli Parkı’na gitmek isteyen herkes öncelikle ‘ne zaman gitmeliyim’ sorusunu kendine yöneltir. Eğer Yedigöller’e kalabalık olduğu zaman gitmek istiyorsanız ekim- kasım aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Bu aylarda Yedigöller’de çok daha fazla insan akışı olduğu görülmektedir. Fakat insan kalabalığının olmadığı sakin bir dönemde gitmek istiyorsanız, bu aylar dışındaki zamanlarda gitmenizi öneririz. Şöyle bir durum var ki kasım- nisan ayları arasında Yedigöller Milli Parkı oldukça soğuk oluyor ve bunu bilerek gitmeniz gerekir.
Yedigöller Milli Parkı’na Giriş Ücreti Bulunur Mu?
Günümüzde Yedigöller Milli parkı giriş ücretleri 2022 yılında şu şekildedir:
Yedigöller Milli Parkı Florası?
Yedigöller Milli Park alanında kayın ağaçları oldukça hakimdir. Milli parkta ayrıca meşe, gürgen, kızılağaç, karaçam, sarıçam, köknar, karaağaç, ıhlamur ve porsuk gibi farklı türlerden de ağaçlar içermektedir. Ayrıca milli park içinde yürüyüş yolları, şelaleler, dilek çeşmesi, Gülen Kayalar, Pisagor Ağacı, Anıt Ağacı ve manzara seyir terasını görmek mümkündür.
Yedigöller Milli Parkı Faunası?
Doğal hayatın korunduğu Yedigöller Milli Park’ta sayıları artan geyik, karaca, ayı, yaban domuzu, kurt, tilki ve sincap türleri bu alanda bulunmaktadır. Yılın belirli zamanlarında sportif olta balıkçılığı da yapmak bu alanda serbesttir.
Yedigöller Milli Parkı Endemik Bitkiler
Çok sayıda bitki türünü içeren milli park yurdumuzun en güzel karışık doğal ormanlarına sahiptir. Başlıca ağaç türleri kayın, gürgen, meşe, kızılağaç, akçaağaç, karaağaç, titrek kavak gibi çok fazla sayıda ağaç türü bulunmaktadır.
Bu alanda yeni bir bitki türü keşfedildiği söyleniyor. Bitkinin bilim dünyası için yeni bir tür olduğuna karar verilmiş durumdadır. Bu bitkiye ise ‘Aubrieta necmiaksoyi Tunçkol, N. Özkan& AlShehbaz’ ismi verildi.
Sadece Yedigöller Milli Parkı’nda Yaşayan Hayvanlar
Yaban hayvanlarından domuz, ayı, kurt, tilki, sansar, geyik, karaca, sincap ve tavşan bulunmaktadır. Kuşlardan yabani ördek, yabani güvercin ve keklik vardır. Yedigöller Milli Parkı’nda 100’ün üzerinde kuş türü tespit edilmiştir. Göllerde göl alası ve gökkuşağı alabalığı bulabilirsiniz.
Büyükgöl ve Deringöl’de ücret karşılığı sportif olarak olta balıkçılığı yapılabilmektedir.
Yedigöller Milli Parkı’nda Konaklama İmkânı Var Mıdır?
Yedigöller Milli Park içerisinde kampçılık, günübirlik piknikler, yürüyüş, fotoğraf çekimleri, tırmanma gibi farklı içerikli rekreaktif aktiviteler yapılırken konaklama ve yiyecek ihtiyaçlarınızı da tesisimizden karşılayabilirsiniz. Dinlenme evleri, bungalov evler ve kantinden karşılanabilmektedir.
Kendi çadırınız ya da karavanınız var ise Yedigöller Milli Parkı içerisinde kamp yapabilmeniz için özel alan ayrılmıştır. 2022 yılı Yedigöller Milli Park konaklama ücretleri kamp çadır ve bungalov olarak şu şekilde fiyatlandırılmıştır:
Bu fiyatlar dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Bu yüzden konaklama yapmak istediğiniz milli parkın iletişim numarasına ulaşarak konaklama ücretleri hakkında bilgiler alabilirsiniz.
Yedigöller Milli Parkı’nda Kamp Alanı Var Mıdır?
Göllerin her birinin arasında 100 metre yükseklik bulunan 2 plato üzerinde yer alıyor. Göllerin her birinin çevresinde kamp kurabilir ve doğa sporları yapabilirsiniz. Bu alanlar dışında kamp yapmak için özel alanlar ayrılmıştır. Bu alana da rahatlıkla kamp kurabilirsiniz. Yedigöller Milli parkı güvenlikler tarafından sürekli gözetim ve koruma altında olduğu için içinizde korku, endişe olmadan çadırlarınızda konaklama yapabilirsiniz.
Yedigöller Milli Parkı’nın Bilinmeyen Yönleri
Batı Karadeniz bölgesinde, Bolu il sınırları içinde oldukça engebeli bir yörede bulunan Yedigöller Milli Parkı heyelanın oluşturduğu gölleriyle ‘Orman Denizi’ni arındıran zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu suların biriktiği set göllerdir. Bu göllerden bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.
Ortalama 780 metre yükseklikte bulunan platodaki göllerin en büyüğü adından da anlaşılacağı üzere Büyükgöl’dür. Kuzeyden güneye doğru alçalma gösteren bölgede en yüksek yer 1.488 metre ile Eğrikiriş Tepesi, en alçak yer ise 465 metre ile Kirazçatı’dır.
Yedigöller Milli Parkı Nesiyle Ünlüdür?
Çok fazla sayıda bitki türü içeren ormanları insanlar tarafından oldukça dikkat çeken bir unsurdur. Bu bitkilerin yanı sıra 7 tane sıra ile dizilmiş olan gölleri gözle görülmeye değecek kadar değerli olduğunu bilmenizi isteriz. Doğa ile iç içe olmayı, bol bol yürüyüş yapmayı, gözünüzü açtığınızda doğayı görmek istiyor iseniz mutlaka burada vakit geçirme zevkini tatmanız gerekir.
Yedigöller Milli Parkı’na En Yakın Milli Parklar Nerededir?
Yedigöller milli Park dışında Bolu ilçesinde görülmeye değecek farklı milli parklarda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları Beşpınarlar Tabiat Parkı, Karagöl Tabiat Parkı, Göksu Tabiat Parkı gibi çok fazla milli parklar bulunmaktadır.
Bu milli parkların her birinde doğa ile kendinizi bütünleşmiş hissedebilirsiniz. Bu alanların her birinin kendine has özellikleri, aktiviteleri bulunmaktadır. Bunları gitmeden önce araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Böylece gittiğiniz zaman çok fazla yabancılık çekmemiş olursunuz.